Volg Vereniging Ugchelensbelang

Volg JUBugchelen

Word lid!

Vogelschieten 2022

Wat een prachtige dag! 2 jaar ging het vogelschieten niet door en de verwachtingen waren nu hoog gespannen. De organisatie heeft contact gehad met dhr. G Hiemstra om een lekker zonnetje en een goede temperatuur te regelen, en dat is gelukt!

Zo’n 150 mensen waren er op het terras achter het dorpshuis, waaronder 89 schutters bij de volwassenen en 21  bij de junioren. De volgende prijzen waren er te verdelen:

  • Beker voor de kopschutter
  • Beker voor de staartschutter
  • 2 Bekers voor beide vleugels
  • Schutterskoning / koningin voor de romp of de hele vogel
    Junioren een grote beker en 20 euro kadobon
    Volwassen een grote wisselbeker en een ketting met de medailles van de 70 voorgaande schutterskoningen eraan.

Speciaal voor de volwassen waren er extra prijzen: de slager Jan Wouters, Jaap Oosterbeek en Hans-Peter Spaan hebben een half varken beschikbaar gesteld en deze prijs was te bewonderen in een koelvitrine op het terras. De Kopschutter krijgt de kop van het varken, de staartschutter de staart, de vleugelschutters krijgen de schouderkarbonades en de schutterskoning de romp van het varken! Het varken werd na de wedstrijd weer opgehaald door slager Spaans, en de winnaars krijgen dan later de prijzen die hieruit komen.

De sfeer was uitstekend en er werden flink muntjes gekocht om de dorst te lessen bij het mooie weer en het bijkletsen, tussen het schieten door.

Bij de junioren was het wachten dat de vleugels eraf geschoten werden, totdat Kirsty Vollenbroek ineens de hele vogel eraf schoot. Ze werd daarmee meteen de schutterskoninging bij de jeugd, en kreeg naast de beker de geldprijs uitgereikt van de voorzitter van UB. Gefeliciteerd Kristy!!

Bij de volwassenen duurde het wat langer. Gep Hofman, die de vogel had gemaakt, vertelde ochtends nog dat hij hoopte dat de vogel het een ronde vol zou houden. Een ronde duurde dit keer 89 schoten. Maar uiteindelijk zou de vogel pas vallen in de 5e ronde.

Voordat de serie begon, de aanwezigen welkom werden geheten door de organisatie, mocht Bas te Riele als voorzitter van de Dorpsraad het eerste schot lossen, de voorzitter van UB vuurde het tweede schot af. Als derde zou de laatste schutterskoning schieten, maar helaas moest Nick Hylkema zich ochtends afmelden vanwege ziekte

De omroepbrigade Marjolein Mulder, Wim de Grip en Gep Hofman riepen de namen om en om de beurt werd er met 9 millimeter kogels geschoten op de houten vogel. De vogel hangt overigens in een bak zodat alles veilig is voor deelnemers en omwonenden, en we geen kogels en rommel achter laten. De vogel werd af en toe gemist maar bij een treffer spatten er houtsnippers in het rond, waar het publiek enthousiast op reageerde.

Nadat de vogel flink was verzwakt door alle treffers, vielen een vleugel, de staart en vervolgens de kop naar beneden door de schutters: Tes van Engelen, Remy van Olst en Adri Lobert. Nu was het wachten tot de rest van de vogel ter aarde zou vallen. De spanning steeg en verschillende dachten nu met de prijs aan de haal te gaan. Tegen kwart voor 5 was het ineens zo ver. Debutant Ben van Laar schoot goed raak en gejuich en applaus klonk toen de nieuwe schutterskoning bekend was. Gefeliciteerd Ben!!

Tijdens de prijsuitreiking kreeg Ben de zware ketting om en de felicitaties en de grote beker uit handen van de voorzitter, met mooie woorden van Gep die de microfoon aan zich vastgeplakt voelde.

Het bleef nog een hele tijd gezellig terwijl de organisatie weer de boel opruimde. Iedereen hartelijk dank voor alle belangstelling, en dank aan de organisatie: Wim Lubbers, Bert Veeneman, Bert Masselink, Martin Beekman, Gep Hofman en Marcel Telgen.

Speciale dank aan de sponsoren: De slagers Spaans, Woutersen en Oosterbeek. Jan Timmer en de firma Beekman.

 

 

Ga naar de inhoud