Volg Vereniging Ugchelensbelang

Volg JUBugchelen

Word lid!

ReparatieCafé in 2022

Vanwege Corona mocht er geen ReparatieCafé (RCU) worden gehouden in januari. In de vakantiemaanden juli en augustus is er geen RCU, zodat het RCU in 2022 achttien keer werd gehouden.
Er werden 137 apparaten aangeboden. Wederom kwam het koffieapparaat het vaakst. Van een ouderwets apparaat tot de modernste (en duurste) types – met eigen bonenmolen – in totaal 18 stuks, werden behandeld. Op enige afstand gevolgd door de stofzuigers, diverse soorten lampen, gereedschap, laptops en CD- en DVD spelers.
Een rollator met een vastlopend wiel, een gieter met afgebroken tuit en pannendeksels waar de knop los liet. De reparateurs zagen naaimachines, camera’s, versterkers, broodbakmachines en föhns. Zoals het RCU zelf zegt: we proberen het allemaal te repareren zolang het apparaat maar onder de arm meegenomen kan worden.
1/5 deel (27) van de apparaten was versleten en niet meer te repareren. Van 16 apparaten ging de eigenaar een nieuw onderdeel kopen om dat of zelf of door RCU te laten vervangen. De eigenaar van 15 apparaten werd doorgestuurd naar een specialist of winkel (o.a. voor garantie). Het is jammer dat voor 16 apparaten wel een nieuw onderdeel te koop was, maar dat de prijs daarvoor niet in verhouding staat met de prijs van een heel nieuw apparaat, waardoor ook zo’n apparaat bij het afval terecht komt. De eigenaar van 60 apparaten gingen tevreden naar huis met een werkend apparaat of met goed advies om het probleem zelf (verder) op te lossen.
Nog steeds komen de apparaten voor het grootste deel (83%) uit Ugchelen of directe omgeving. De overige apparaten komen uit geheel Apeldoorn en uit de omliggende dorpen.
Het team werd met één vrijwilliger versterkt. Het bestaat nu uit een gastvrouw, tien vrijwillige reparateurs en iemand voor de organisatie.
Alles wordt duurder, dat geldt ook voor de organisatiekosten van het RCU. Het is zorgelijk dat de vrijwillige bijdrage aan ons werk door de eigenaren van de aangeboden apparaten in 2022 net niet voldoende was om die onkosten te dekken. Dat zal moeten veranderen wil het RCU op den duur kunnen blijven bestaan.

 

 

Ga naar de inhoud