Volg Vereniging Ugchelensbelang

Volg JUBugchelen

Word lid!

Lichtjes op oorlogsraven.

Zaterdag 24 december verzamelden belangstellenden zich om 16.15 uur bij de parkeerplaats van Heidehof. Onder de muzikale begeleiding van The Seaforth Highlanders of Holland liepen we richting de oorlogsgraven. We hoorden de roep van de midwinterhoornblazers toen het laatste gedeelte in stilte werd afgelegd.

Robert Nijhof vertelde het verhaal van Flight Sergeant (Flt. Engr.) Kenneth Herschel Ingram

In 1944 werden er dagelijks bombardementen op Duitsland uitgevoerd door Engelse Lancaster bommenwerpers. Eén ervan kwam brandend in het Oenerbroek aan de grond. Een motor was kapotgeschoten door een Duitse jager. Het vliegtuig werd onbestuurbaar en stortte neer.

Twee bemanningsleden kwamen om: Shorter en Lane. Zij liggen op het kerkhof aan de Tongerenseweg in Epe begraven.

Twee anderen verlieten al voortijdig het vliegtuig (Hayes en Beresford). Zij werden gevangen genomen en naar Polen gebracht in krijgsgevangenkamp Stalag Luft.

Vier mannen konden met hun parachute in het Oenerbroek het vliegtuig tijdig verlaten (Blakemore, Cole, Ingram en Craven). Zij vluchten snel weg en doken onder. Piloot Cole werd in Nijbroek al spoedig overgedragen aan de politie en krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Ingram dook onder in Apeldoorn. Hij werd verraden en door de Sicherheits Dienst gefusilleerd op 2 oktober 1944. Hij is begraven op Heidehof in Ugchelen. Twee anderen (Blakemore en Craven) zwierven over de Veluwe bij diverse onderduikadressen o.a. ‘Het verscholen Dorp’. Zij kwamen via de Biesbosch en inmiddels bevrijd Brabant na acht maanden veilig in hun vaderland terug.

Bij de crashplaats is op 22 juni 2009 (na 65 jaar) een monument opgericht en nog elk jaar herdenken de beide scholen in Oene deze crash. Opdat wij niet vergeten hoe erg oorlog is en wat vrijheid betekent.

Daarna speelde Casper van Beek een speciaal voor de midwinterhoorn gecomponeerde last post. Hierna werden de aanwezigen uitgenodigd om een kaars bij de graven te plaatsen. Het was een mooie ceremonie wat door de overzeese families erg gewaardeerd wordt.

Met foto’s van Harry Maathuis en Monique Nijhof.

[dsm_image_carousel gallery_ids=”4613,4614,4615,4620,4616,4617,4618,4619,4621″ slide_to_show=”3″ multiple_slide_row=”on” speed=”1000″ autoplay=”off” horizontal_alignment=”flex-start” show_lightbox=”on” _builder_version=”4.19.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_image_carousel]
Ga naar de inhoud