Volg Vereniging Ugchelensbelang

Volg JUBugchelen

Word lid!

De tentoonstelling konden we vrijdag 17 april niet officieel openen in ons Dorpshuis Ugchelen. Dáárom maar een stukje digitale tentoonstelling. Robert Nijhof en Nick Groenewold van Bevrijding van de Veluwe, bedankt voor het voorbereiden van deze tentoonstelling.

Bevrijders van Apeldoorn-Zuid en Ugchelen.

De Veluwe werd bevrijd door de 1e Canadese Infanterie Divisie.

Deze divisie bestond weer uit 3 Infanterie Brigades en verschillende ondersteuningsregimenten zoals Cavalerie-, Artillerie-, pantser,- en Engineeringsregimenten.

Het was de derde Infanterie Brigade, van de 1e Canadese Infanterie Divisie die Ugchelen heeft bevrijd.

De regimenten van de derde brigade waren:

The Royal 22e Régiment (Franstalige Canadezen) (R22eR)

The Carleton & York Regiment (C&YR)

The West Nova Scotia Regiment (WNSR)

Op 12 april 1945, nog net voor 00.00 uur, stak The Royal 22e Régiment, ook wel de ‘Van Doos’ – ‘Vingt Deux’ genoemd, de IJssel over bij Gorssel. Operation Cannonshot, gevolgd door The West Nova Scotia Regiment.

Op 13 april werd The Carleton & York Regiment weer bij de Brigade ondergebracht.

Deze brigade trok gezamenlijk westwaarts, richting Apeldoorn. Op links het WNSR, rechts het C& YR en het R22eR middenachter als reserve regiment.

De derde Infanterie brigade ondervond veel tegenstand bij het Woudhuis.

Het waren de manschappen van de R22eR die hier 2 dagen streden om de Duitse tegenstand te doorbreken. Hierbij vielen in totaal 11 doden, 19 gewonden en 2 vermisten te betreuren. Uiteindelijk nam de derde Infanterie Brigade posities in de Beekbergse broek in, nabij het kanaal.

Het C& YR maakte zijn opwachting nabij de Bruggeler brug.

Doordat de tweede Canadese Infanterie Brigade bij Veldhuizen een bruggenhoofd had kunnen vormen, werden de plannen aangepast.

Het WNSR ging via deze, door de Royal Canadian Engineers gelegde brug, als eerste naar de andere kant van het Kanaal. Het C& YR en het R22eR gingen in diezelfde tijd met de door de Royal Canadian Engineers gereed gelegde boten naar de overkant van het kanaal.

De C& YR en het R22eR namen in de kortst mogelijke tijd Ugchelen in terwijl het WNSR Apeldoorn-Zuid bevrijdde.

Ugchelen werd de startbasis voor de verdere opmars richting West-Nederland.

 

Ga naar de inhoud